Quantcast
Channel: Αναστάσιος
Viewing all 44893 articles
Browse latest View live

Συμπλήρωση οκτώ χρόνων αδιάλειπτης παρουσίας της εφημερίδας «Ο ΕΚΚΛΗΣΙΟΛΟΓΟΣ»

$
0
0


Αγαπητέ κ.Αλέξανδρε Κολλιόπουλε.

Η συμπλήρωση οκτώ χρόνων 
αδιάλειπτης παρουσίας της εφημερίδας σας 
«Ο ΕΚΚΛΗΣΙΟΛΟΓΟΣ» 
στο στίβο της εκκλησιαστικής και πολιτιστικής  ενημέρωσης, μου δίνει  την ευκαιρία να σας εκφράσω τις ευχές μου για την επέτειό αυτή.  

Η έγκριτη και έγκαιρη κάλυψη των τοπικών -και όχι μόνο- εκκλησιαστικών γεγονότων και  η πληρότητα της ύλης που χαρακτηρίζουν τον «ΕΚΚΛΗΣΙΟΛΟΓΟ», από την πρώτη ημέρα της κυκλοφορίας μέχρι σήμερα, ικανοποιούν πλήρως το αναγνωστικό κοινό.

 Η εγκυρότητα σας αδιαμφισβήτητη όπως, πανθομολογούμενη είναι και η αντικειμενικότητά σας.

Εύχομαι από καρδιάς, η προσπάθεια που κάνετε να συνεχιστεί με την ίδια σοβαρότητα, υπευθυνότητα και ζήλο και στο μέλλον, για την όσο το δυνατόν  καλύτερη και πληρέστερη πληροφόρηση μας.

Καλή δύναμη, μακροημέρευση και κάθε επιτυχία στο δύσκολο έργο σας  και  εύχομαι να συνεχίσετε με σωστή και αντικειμενική ενημέρωση όπως μέχρι τώρα.

Συνεχίστε  δυναμικά και αταλάντευτα την πορεία σας στο χρόνο.

Αναστάσιος Κ. Κωστόπουλος

Article 8

ΤΟ ΝΕΟ ΤΕΥΧΟΣ (420 – 18 Ιουλίου 2015) ΤΟΥ "ΕΚΚΛΗΣΙΟΛΟΓΟΥ "

$
0
0

ΔΙΑΒΑΣΤΕ 
ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ 
ΤΕΥΧΟΣ 
(420 – 18 Ιουλίου 2015) 

ΤΟΥ"ΕΚΚΛΗΣΙΟΛΟΓΟΥ"

Ιερός Ναός Αγίας Μαρίνης Ηλιουπόλεως Λιτάνευσις Ιερών Λειψάνων και Εικόνος.

$
0
0
Ιερός Ναός Αγίας 
Μαρίνης Ηλιουπόλεως 
Λιτάνευσις Ιερών Λειψάνων 
και Εικόνος.

Από το intv.gr εδώ

Εορτασμός Ιεράς Μονής Προφήτου Ηλιού στο Πύργο Σαντορίνης 20.7.2015

$
0
0

Η Ιερά Σταυροπηγιακή Μονή του Προφήτη Ηλία (1711) βρίσκεται στα διοικητικά όρια του Πύργουτης Σαντορίνηςκαι στην ψηλότερη κορυφή του νησιού με απίθανη και πανοραμική θέα προς κάθε κατεύθυνση του νησιού!

   Μεγάλος ο σημερινός εορτασμός στα πέρατα της ορθοδοξίας, αλλά και στην ομώνημη Ιερά Μονή του Προφήτου Ηλιούτης Σαντορίνης, με την προσέλευση πλήθους πιστών από κάθε περιοχή του νησιού, για να πάρουν την ευλογία του


Η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία τελέστηκε στον περικαλλή και πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό της Μονής, από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Θήρας Αμοργού και Νήσων κ.κ Επιφάνιο,ενώ τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π.Ματθαίος Μπαρούσης,  ο οποίος αναφέρθηκε στην σημασία της μεγάλης σημερινής εορτής του Προφήτου Ηλιού. 


Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίαςακολούθησε περιφορά της εικόνας, στον αύλειο χώρο της Μονής, όπου στη συνέχεια ευλογήθηκε και μοιράσθηκε πανήγυρη, από ψωμί με τυρί και μικρόκαρπη σαντορινιά ντομάτα, καθώς επίσης και ντόπιοκρασί!   

Όλα έδειχναν τόσο όμορφα και ωραία κατά την ημέρα του εορτασμού, εκτός από την θλιβερή και πληγωμένη πινελιά της ημέρας, βλέποντας ο επισκέπτης και σε απόσταση αναπνοής από την Μονή, την αφόρητη εικόνα της αδιάκοπης λειτουργίας του ραντάρ κατά την μοναδική ημέρα του εορτασμού της Μονής, μέσα πλήθος κόσμου.... και το οποίο μπορείτε να δείτε στο χρονοδιάγραμμα 7:29 του πιο κάτω βίντεο. 
   Στη συνέχεια όμως μπορείτε να δείτε ανάλογες εικόνες του εορτασμού, μέσα  από το αρχείο της ιστοσελίδας μας.  

Χρόνια Πολλά και Ευλογημένα!
Δείτε το βίντεο



Πηγή: Αρμενιστής



















Πηγή: Αρμενιστής

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ 20-07-2015

$
0
0
ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ

          Ἀνακοινοῦται ὅτι, ἡ Α. Θ. Παναγιότης ὁ Οἰκουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαῖος, ἀνεχώρησε τήν πρωΐαν τῆς σήμερον, Δευτέρας, 20ῆς τ.μ., εἰς Παρισίους,προκειμένου νά συμμετάσχῃ, κατόπιν προσκλήσεως τοῦ Προέδρου τῆς Γαλλικῆς Δημοκρατίας Ἐξοχ. κ. François Hollande, εἰς συνέδριον διά τήν κλιματικήν ἀλλαγήν (Sommet des consciences pour le climat).
          Μετά τοῦ Πατριάρχου συνεταξίδευσεν ὁ Πανοσιολ. Μ. Ἀρχιδιάκονος κ. Ἀνδρέας, ἐνῶ ἐν Παρισίοις ὁ Σεβ. Μητροπολίτης Γαλλίας κ. Ἐμμανουήλ καί ὁ Ἱερολ. Ἀρχιδιάκονος τοῦ Οἰκουμενικοῦ Θρόνου κ. Ἰωάννης Χρυσαυγῆςθά ἀποτελέσουν ἐπίσης μέλη τῆς Πατριαρχικῆς συνοδείας.
Σήμερον τό ἑσπέρας, ὁ Οἰκουμενικός Πατριάρχης θά παρακαθήσῃ εἰς δεῖπνον παρατιθέμενον ὑπό τοῦ κ. Hollande ἐν τῷ Προεδρικῷ Μεγάρῳ τῶν Ἠλυσίων πρός τιμήν τῶν συνέδρων τῆς ὡς ἄνω Συναντήσεως.
Πλείονα σχετικῶς θά ἀνακοινωθοῦν μετά τήν ἐπιστροφήν τῆς Α. Θ. Παναγιότητος μεθαύριον Τετάρτην, 22αν τ.μ. .

Ἐν τοῖς Πατριαρχείοις, τῇ 20ῇ Ἰουλίου 2015.
Ἐκ τῆς Ἀρχιγραμματείας τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου.

Μια άλλη πρόταση - Άγγελος Αντωνέλλης

$
0
0
 Αγαπητέ Αναστάσιε ,

Σε παρακαλώ  δώσε τέλος στα σχόλια και στις πρόσφατες αναρτήσεις ''πχ προς αγαπητούς αντιφρονούντες ....κλπ  ''που πλέον θεωρώ ότι δεν ωφελούν ......
Προτείνω σε όλους τους φίλους επισκέπτες να ξαναδούμε   την  ουσιαστική -βιωματική  και εμπνευσμένη ομιλία  για τον Άγιο Παΐσιο του Σεβασμιωτάτου  Μεσογαίας κ. Νικολάου που πρόσφατα εκφωνήθηκε στη Κόνιτσα .
Είμαι απόλυτα βέβαιος  ότι  ανεξαίρετα  όλοι   μας  θα ενισχυθούμε και θα χαρούμε  από την αναφορά περιστατικών της Αγίας βιοτής του  π.  Παΐσίου . Του άσημου Αγιορείτη ιερομόναχου που ο  Οικουμενικός μας Πατριάρχης κ.Βαρθολομαίος  τον είχε επισκεφθεί στο απέριττο κελλί του ,το  αγιασμένο από τις ολονύκτιες έμπονες προσευχές και αγρυπνίες του.... .
Με εκτίμηση,
Άγγελος  Αντωνέλλης

Ἡ Ἑορτή τοῦ Προφήτη Ἠλία στήν Ἱερά Μητρόπολη Πατρῶν.

$
0
0
Τόν ζηλωτή καί πυρίπνουν Προφήτη ἑόρτασε ἡ Ἱερά Μητρόπολη Πατρῶν μέ κέντρο τήν Ἱερά Μονή του στήν Πάτρα καί βέβαια καί μέ ἑορτασμούς λαμπρούς στούς Ἐνοριακούς Ναούς καί στά ξωκκλήσια πού τιμῶνται στό ὄνομά του.
 ● Τήν παραμονή τῆς ἑορτῆς στό Μοναστήρι τοῦ Προφήτη Ἠλία στήν Πάτρα κατά τόν Μέγα Ἑσπερινό ἐχοροστάτησε καί ὡμίλησε ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρῶν κ.κ. Χρυσόστομος πρός τά πλήθη τῶν προσκυνητῶν πού εἶχαν κατακλύσει τό Καθολικό καί τόν αὔλειο χῶρο τῆς Μονῆς.




  Στό κήρυγμά του ὁ Σεβασμιώτατος ἀνεφέρθη στό ζῆλο τοῦ Προφήτη Ἠλία, στήν φλόγα τῆς πίστεώς του γιά τόν Θεό, στήν αὐστηρότητα τοῦ κηρύγματός του σέ καιρούς ἀποστασίας καί στήν παρρησία του ἐνώπιόν τοῦ Κυρίου, ὥστε μέ τήν προσευχή του νά σταματήσῃ ὁ οὐρανός νά βρέχῃ ἐπί τρία χρόνια καί ἔξι μῆνες καί νά κατεβάσῃ φωτιά ἀπό τόν οὐρανό.

 Ἐπίσης ἀνεφέρθη στήν ἄνοδό του, ὡς εἰς οὐρανόν, ἐν ἄρματι πυρίνῳ τεθρίππῳ  καί στήν παρουσία του κατά τήν ὥρα τῆς Μεταμορφώσεως τοῦ Κυρίου ἡμῶν Ἰησοῦ Χριστοῦ.
          Τέλος ἀνεφέρθη στήν ἐπικαιρότητα τοῦ κηρύγματος καί τῆς διδασκαλίας τοῦ Προφήτη Ἠλία καί ἔκαμε λόγο γιά τούς πνευματικούς ἀγῶνες τῆς Ἀδελφότητας τῆς Ἱερᾶς Μονῆς καί τῆς Γερόντισσας Ἱερείας γιά τήν πνευματική προσφορά τους στήν τοπική κοινωνία.
          ● Ἀνήμερα, ἐτελέσθη στό Μοναστήρι, ἡ Θεία Λειτουργία ὑπό τοῦ Θεοφιλεστάτου Ἐπισκόπου Κερνίτσης κ. Χρυσάνθου ἐν πληθούσῃ Ἐκκλησίᾳ, ὁ ὁποῖος στό κήρυγμά του ἀνεφέρθη στό προφητικό χάρισμα τοῦ Προφήτη Ἠλία καί στά πνευματικά μηνύματα πού ἀπορρέουν ἀπό τή ζωή του.

● Ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρῶν κ.κ. Χρυσόστομος ἐτέλεσε τήν Θεία Λειτουργία στόν πανηγυρίζοντα Ἱερό Ναό Προφήτου Ἠλιού Ἄνω Ὀβρυιᾶς καί ἀνεφέρθη στό κήρυγμά του στήν δεινή κατάσταση πού ἐπικρατεῖ σήμερα στόν κόσμο καί στήν ἀνάγκη ἐπιστροφῆς διά τῆς μετανοίας εἰς τήν ὁδό τοῦ Κυρίου.
          Στό τέλος τῆς Θείας Λειτουργίας ὁ Σεβασμιώτατος ἀνέπεμψε δέηση ὑπέρ ἀναπαύσεως τῶν ψυχῶν τῶν εὐκλεῶς ἀγωνισαμένων, ἠρωϊκῶς πεσόντων καί μαρτυρικῶς τελειωθέντων ἀδελφῶν μας κατά τήν τουρκική εἰσβολή τό 1974 στήν Κύπρο.
          ● Τήν παραμονή τῆς ἑορτῆς, ἐπίσης, ὁ Θεοφιλέστατος Ἐπίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος προέστη τοῦ Ἑσπερινοῦ καί ἐκήρυξε τόν θεῖο λόγο στόν ἑορτάζοντα Ἱερό Ναό Προφήτου Ἠλιού Ἀνθουπόλεως.




























Είναι δύσκολο ή εύκολο να ζεις μ᾿ έναν άγιο; - Αθανάσιος Μουστάκης

$
0
0
Προ καιρού διάβασα το βιβλίο της Άννας Κωστάκου Μαρίνη «Δύσκολο να ζεις μ᾿ έναν άγιο» (Αθήνα, 2012). Πρόκειται για ένα μικρό τόμο με πολύ προσωπικά κείμενα, τα οποία αναφέρονται σε διάφορες μορφές της Ορθοδοξίας.
Σε αγίους που δεν ήταν όταν γράφτηκε το βιβλίο καταγεγραμμένοι στις δέλτους της ορθόδοξης Εκκλησίας με αυτόν τον προσδιορισμό και πλέον άλλοι έχουν καταταγεί και άλλοι –είναι βέβαιο ότι- θα καταταγούν στο μέλλον. Η έμπειρη συγγραφέας που μας έχει προσφέρει πολλά έργα, για παιδιά αλλά και για μεγάλους, με ποιητική έκφραση και αγαπητικό λόγο, στρέφει την προσοχή του αναγνώστη στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της αγιότητας και την προσεγγίζει με αγάπη, λεπτότητα και διάκριση.
Διαβάζοντας το βιβλίο νιώθεις το αεράκι της αγιότητας, ως δρόσος Αερμών» να σε δροσίζει και αισθάνεσαι την απλότητα της αγάπης των μορφών στις οποίες γίνεται αναφορά να σε γλυκαίνει.

Πόσο απλή, αλήθεια, είναι η αγιότητα και πόσο πολύ διαφέρει από την αντιμετώπιση όσων με βία, φωνές και χειροδικία, ακόμη, νομίζουν ότι προστατεύουν ή υπερασπίζονται το Χριστό και την πίστη μας. Η μεν αγιότητα σε ελκύει κοντά της, οι δε φωνές και τα ουρλιαχτά σε απωθούν. Πραγματικά, είναι δύσκολο να ζεις μ᾿ έναν άγιο και να ωφελείσαι πνευματικά από τη συναναστροφή με αυτόν, αλλά πολύ πιο δύσκολο να τολμήσεις να βαδίσεις στο δρόμο του Χριστού δίχως τη στήριξη και τη θαλπωρή που σου προσφέρει η αγάπη τους.
Το κύριο χαρακτηριστικό του αγίου, όπως αναδύεται από το βιβλίο της Άννας Κωστάκου Μαρίνη είναι η αίσθηση της αγαπητικής αποδοχής, η οποία σπάει τα σύνορα, γκρεμίζει τα τείχη και σε βοηθά να πλησιάσεις αυτόν που είναι άγιος -και τον αισθάνεσαι ως τέτοιον- όχι με φόβο και δέος, αλλά με άνεση και να αισθανθείς δίπλα του γλυκύτητα, ζεστασιά, το κάλλος της παρουσίας του Θεού.
Οι μορφές που παρουσιάζονται (ο π. Ιωήλ, ο π. (άγιος) Πορφύριος, ο π. Αμφιλόχιος της Πάτμου, ο π. (άγιος) Παΐσιος, ο π. Συμεών του Πανοράματος και όλες οι άλλες) προσεγγίζουν τον έτερο με απλότητα και αγάπη.
Συνήθως, στη ζωή μας έχουμε μάθει να κάνουμε τα πράγματα δύσκολα. Προσπαθούμε να προετοιμάσουμε και να ελέγξουμε τα πάντα.
Να προγραμματίσουμε με όσο μεγαλύτερη ακρίβεια τις σπουδές των παιδιών μας, τα πτυχία που θα πάρουν, τις δεξιότητες που θα αποκτήσουν, τις επιλογές που θα κάνουν . . .
Το ίδιο και στην προσωπική μας ζωή: για να κάνουμε αυτή ή την άλλη επιλογή θέλουμε να εξασφαλίσουμε εκ των προτέρων με βεβαιότητα τις ανάλογες προϋποθέσεις. Χαρακτηριστική αυτού του πνεύματος είναι η δυσκολία με την οποία οι νέοι αποφασίζουν να παντρευτούν. Θέλουν πρώτα να έχουν δουλειά. Σωστό και λογικό! Αλλά αμέσως μετά αρχίζουν τα άλλα «θέλω» που τραυματίζουν τη σχέση και διαλύουν τις προοπτικές της πριν καλά καλά ξεκινήσει: πολυτέλεια στην τελετή (ως τελετή ή κοσμική εκδήλωση προσεγγίζεται το μυστήριο της αγάπης), πλούσια δεξίωση, πλήρως επιπλωμένο σπίτι, αξιόλογο αυτοκίνητο, δυνατότητα για άνετη ζωή . . .
Αντιλαμβάνεται κανείς ότι για να πετύχουμε αυτά στην εποχή μας –μα και σε κάθε εποχή- πρέπει να λειτουργήσουμε παραμερίζοντας την αγάπη να βάλουμε άλλους στόχους και προτεραιότητες που δεν βάζει ο άγιος.
Επιλέγουμε, συχνά δίχως να το αντιληφθούμε, να βγάλουμε το Θεό από τη ζωή μας και να στερηθούμε αυτή τη δροσιά, τη γλύκα, τη θαλπωρή.
Ο άγιος αφήνεται στα χέρια του Θεού και ζει τη σχέση μαζί του. Εμείς, αν αυτό μας φαίνεται ουτοπικό, υπερβολικό, ας μην αφεθούμε πλήρως στα χέρια του Θεού. Ας αφήσουμε όμως χαραμάδες στην καθημερινότητά μας ώστε η αγάπη να μας αγγίξει, να μας πλησιάσει και να μπολιάσει τη ζωή μας με πίστη, δηλαδή με εμπιστοσύνη.
Οφείλω να ομολογήσω ότι με προβλημάτισε ο τίτλος του βιβλίου. Γιατί είναι δύσκολο να ζεις μ᾿ έναν άγιο; Προφανώς, διότι για να τον καταλάβεις πρέπει να συντονιστείς μαζί του, να λειτουργήσεις στο ίδιο μήκος κύματος. Είναι ανάγκη να νιώσεις την ταπείνωσή του, την αγάπη του προς όλους, το σεβασμό του προς τη φύση, τη φροντίδα προς τους πάσχοντες, την έγνοιά του προς τους εμπερίστατους, την καρδιά του που καίγεται για τον ανθρώπινο πόνο, για την αμαρτία, για το θάνατο . . .
Από την άλλη πρέπει να ομολογήσουμε ότι είναι εύκολο να ζεις μ᾿ έναν άγιο γιατί είναι απλός, καταδεκτικός, ταπεινός, φιλικός, ζεστός, άνετος, ευθύς και ειλικρινής μαζί σου· κι όλα αυτά έχουν λείψει από τη ζωή μας. Ως φίλος και συνοδοιπόρος του καθενός από εμάς φέρνει τη δροσιά του Αγίου Πνεύματος στη ζωή μας και αυτό το κάνει όχι θεωρητικά, με λόγια πολλά, αλλά το εφαρμόζει στη ζωή του και μας λέει «Ναι! Προσπάθησε! Αγωνίσου! Μπορείς και εσύ! Είμαι δίπλα σου!»

Αθανάσιος Μουστάκης

Η Μάχη κατά του «Αττίλα» : Πώς η Ανδραβίδα δεν έσωσε την Κύπρο το 1974 - Γεώργιος Διον. Κουρκούτας

$
0
0

ΤΑ ΑΓΝΩΣΤΑ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ ΜΙΑΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ
Η Μάχη κατά του «Αττίλα» : Πώς η Ανδραβίδα δεν έσωσε την Κύπρο το 1974

Οι μήνες Ιούλιος και Αύγουστος στην νεώτερη Ελληνική Ιστορία έχουν συνδεθεί αναντίρρητα με μία μεγάλη Τραγωδία. Πρόκειται για την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, την σφαγή, εξόντωση και προσφυγιά μεγάλου μέρους του Κυπριακού Ελληνισμού και την Κατοχή του 38% της Μεγαλονήσου από τις Τουρκικές Δυνάμεις Κατοχής εδώ και 41 έτη.

Το βαρύ κλίμα του 1974
Σε γενικές γραμμές τα γεγονότα είναι γνωστά : κλίμα Διχασμού στην Κύπρο όλο το 1974, μίσος και αντιπαράθεση μεταξύ των Κυβερνητικών δυνάμεων(του Πρόεδρου και Αρχιεπισκόπου Μακαρίου) και των οπαδών της ΕΟΚΑ Β΄(με τον Στρατηγό Γεώργιο Γρίβα νεκρό όμως από τον Ιανουάριο του 1974),ακολουθεί στις 2 Ιουλίου 1974 επιστολή του Μακαρίου προς την Κυβέρνηση Προέδρου Δημοκρατίας  Γκιζίκη-Πρωθυπουργού Ανδρουτσόπουλου των Αθηνών (που ελεγχόταν από τον Ταξίαρχο Δημήτριο Ιωαννίδη) με την οποία ζητούσε την απομάκρυνση όλων των Ελλαδιτών Αξιωματικών (της Εθνικής Φρουράς) από την Κύπρο, για να ληφθεί η απόφαση της Κυβέρνησης Γκιζίκη-Ανδρουτσόπουλου και του Ιωαννίδη να ανατρέψουν τον Πρόεδρο Μακάριο, κάτι που υλοποιήθηκε στις 15 Ιουλίου από Στρατιωτικές δυνάμεις που έλεγχαν οι κινηματίες της Εθνικής Φρουράς.

Ο Μακάριος ανατρέπεται, αλλά διαφεύγει(στην θέση του τοποθετείται ως Πρόεδρος από ανθρώπους του Ιωαννίδη ο Νίκος Σαμψών, παλαιό στέλεχος της ΕΟΚΑ και Δημοσιογράφος). Ο Αρχιεπίσκοπος φυγαδεύεται από τους Άγγλους σε Μάλτα, μεταβαίνοντας μετά σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη, από όπου στις 19 Ιουλίου στον Ο.Η.Ε. καταγγέλλει την Ελλάδα πως η ανατροπή που έκανε η τελευταία «αποτελεί καθαρώς εισβολήν έξωθεν, και κατάφωρον παραβίασιν της ανεξαρτησίας και κυριαρχίας της Δημοκρατίας της Κύπρου».
Την  επομένη, Σάββατο 20 Ιουλίου 1974, ο Τουρκικός Στρατός εισβάλλει στην Κύπρο (¨Αττίλας Ι¨), με πρόσχημα την επιβολή ειρήνης και επαναφορά της δημοκρατίας, καθώς θεωρούνταν η Τουρκία ¨εγγυήτρια δύναμη¨ της Νήσου.

Η τουρκική εισβολή στην Κύπρο
Στις 20 Ιουλίου 1974 η έκπληκτη Ελληνική Πολιτική ηγεσία(που είχε από κάποιους, πχ τον Κίσινγκερ[;], διαβεβαιώσεις πως δεν θα εισβάλλουν οι Τούρκοι, για αυτό και έκαναν άνετα ό,τι έκαναν εναντίον του Μακαρίου)σε έκτακτο Πολεμικό Συμβούλιο κηρύσσει γενική Επιστράτευση και καλεί τα τρία όπλα(Στρατό Ξηράς, Ναυτικό και Αεροπορία) να λάβουν μέτρα κατά της Τουρκικής εισβολής.
Ένα στοιχείο της Ελληνικής υπεροπλίας το 1974 έναντι των Τούρκων ήταν η παρουσία των μαχητικών Αεροσκαφών Φάντομ F-4E  που είχε αποκτήσει η Ελλάς και έδρευαν στην Ανδραβίδα Ηλείας(το σπουδαιότερο ίσως Πολεμικό και Πολιτικό Αεροδρόμιο της Πελοποννήσου μέχρι η Κυβέρνηση Ανδρέα  Παπανδρέου με την συνεργασία του Αχαιού πολιτικού Μένιου Κουτσόγιωργα να το υποβαθμίσει προκλητικά  το 1983). Από αυτά διατάχθηκαν 8 Φάντομ F-4E  να σπεύσουν προς Κύπρο (μετά από Πολεμικό Συμβούλιο υπό την Προεδρία των  Γκιζίκη και Ανδρουτσόπουλου και την συμμετοχή του Αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων Στρατηγού Γρηγορίου Μπονάνου, του Αρχηγού ΓΕΑ Αλεξάνδρου Παπανικολάου, του  Αρχηγού ΓΕΣ Ανδρέα Γαλατσάνου και του Αρχηγού ΓΕΝ Πέτρου Αραπάκη) και να χτυπήσουν καίρια τον αποβατικό στόλο των Τούρκων. Θα ήταν ένα κτύπημα που θα άλλαζε την πορεία του ¨Αττίλα¨ και θα άλλαζε τα πάντα το θέρος εκείνο.

Τα Φάντομ που δεν έφθασαν στην Κύπρο
Έτσι 8 Αεροσκάφη Φάντομ F-4E  διατάχθηκαν να απογειωθούν από την 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα και να προσγειωθούν στο Ηράκλειο Κρήτης σε δύο σμήνη των 4 Αεροσκαφών. Το πρώτο σμήνος των Αεροσκαφών με αρχηγό του σμήνους και κυβερνήτη του ενός Αεροσκάφους τον Αντισμήναρχο Στέφανο Σκρέκα, προσγειώθηκε στο Ηράκλειο στις 11.00 το πρωί της 22ας  Ιουλίου 1974, σύμφωνα με διαταγή του Αρχηγού Τακτικής Αεροπορίας. Συγκυβερνήτη είχε τον Επισμηναγό Διονύσιο Μουρελάτο, ενώ Κυβερνήτες των άλλων 3 Αεροσκαφών ήσαν οι Ευάγγελος Σαμπάνης, Ιωάννης Κολοβός και Νικόλαος Κουκούλας.
Το δεύτερο σμήνος με τα άλλα 4 Αεροσκάφη Φάντομ F-4E  έφυγε από την Ανδραβίδα και προσγειώθηκε 3 ώρες αργότερα με αρχηγό του σμήνους και κυβερνήτη του ενός Αεροσκάφους τον Αντισμήναρχο Παναγιώτη Μπαλέ και συγκυβερνήτη τον Δημήτριο Βιδάκη. Στα άλλα 3 Αεροσκάφη Κυβερνήτες ήσαν οι Γεώργιος Σκαρλάτος, Επαμεινώνδας Παπαδόπουλος και Νικόλαος Πουλάκος. Το 3ο Φάντομ του Επαμ. Παπαδόπουλου λόγω του απότομου ρεύματος του Αεροδρομίου Ηρακλείου υπέστη απώλεια στηρίξεως και προσγειώθηκε με βλάβες, χωρίς να πάθει τίποτε το πλήρωμα.

Έτοιμοι για ένα σήμα που δεν ήλθε ποτέ….
Όλοι οι πιλότοι των Φάντομ F-4E  από την Ανδραβίδα σύμφωνα με τις πηγές που διαθέτουμε ήσαν εκλεκτοί Αεροπόροι, με εκπαίδευση(εκπαιδεύοντας στην συνέχεια εδώ   άλλους, όπως ο αείμνηστος Ηλείος Βασ. Μιχαλακόπουλος)για 6 μήνες στην Αεροπορική Βάση Homesteadστο Μαϊάμι των Η.Π.Α. και επέστρεψαν έτοιμοι για κάθε αποστολή. Τα 7 Αεροσκάφη(αφού το ένα έπαθε ζημιές)ήσαν πλήρως εξοπλισμένα με βόμβες(όπως αυτές των 500 λιβρών).
Το μεσημέρι της 22ας Ιουλίου περίμεναν την διαταγή για  να επιτεθούν στον Τουρκικό αποβατικό στόλο μεταξύ Μικράς Ασίας και Κύπρου, κάτι που θα άλλαζε τον χάρτη των εξελίξεων. Οι Τούρκοι δεν διέθεταν ανάλογα μέσα ανασχέσεως και η επιτυχία θα ήταν στην μεριά των Ελλήνων.
Η διαταγή της επίθεσης δεν ήλθε ποτέ. Τα Φάντομ F-4E  που είχαν ξεκινήσει από την Ανδραβίδα έμειναν αδρανή στο Ηράκλειο και η Κύπρος έμεινε αβοήθητη στις ορδές του ¨Αττίλα¨. Η ευκαιρία χάθηκε μέσα σε κλίμα ήττας και Προδοσίας….
Κατά τον τότε Αρχηγό του ΓΕΝ Αντιναύαρχο Πέτρο Αραπάκη(ο οποίος ήταν μέλος της προδοτικής ομάδας που θυσίασε την Κύπρο για να επιβάλει Μεταπολίτευση στην Ελλάδα) «η διαταγή για την επίθεση δεν δόθηκε από το Αρχηγείο Ενόπλων Δυνάμεων… Αν τα Αεροσκάφη Φάντομ F-4E  με τα Αεροσκάφη αναχαιτίσεως διατάσσονταν να προσβάλλουν την αποβατική δύναμη των Τούρκων στην Κυρήνεια, θα επέφεραν μεγάλες καταστροφές, τις οποίες θα ολοκλήρωναν τα 2 Υποβρύχια, τα οποία είχα φροντίσει να στείλω ετοιμοπόλεμα στην περιοχή της Ρόδου, για να είναι πλησιέστερα προς την Κύπρο πριν από την απόβαση. Οι τουρκικές δυνάμεις δεν θα κατόρθωναν να δημιουργήσουν προγεφύρωμα στην Κυρήνεια και θα δέχονταν ένα σκληρό μάθημα»(από τις σελίδες 228-229 του εξαφανισμένου σήμερα-γιατί άραγε; - βιβλίου του Αραπάκη ¨Το τέλος της σιωπής¨). Βέβαια ούτε τα 7 Φάντομ ούτε τα  2 Υποβρύχια(που θα.. διέθετε ο Αραπάκης) εστάλησαν τελικά, για να μείνει μόνη της η Κύπρος, η Εθνική Φρουρά και η ΕΛΔΥΚ σε ένα άνισο αγώνα με τα γνωστά αποτελέσματα.

Το μέγεθος της Προδοσίας
Το σήμα   δεν ήλθε ποτέ και αυτό οφείλεται στο βρώμικο προδοτικό παιχνίδι του Αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων Στρατηγού Γρηγορίου Μπονάνου, του Αρχηγού ΓΕΑ Αλεξάνδρου Παπανικολάου και του Αρχηγού ΓΕΝ Πέτρου Αραπάκη, που τιμήθηκαν με παχυλές συντάξεις μετά την ήττα στην Κύπρο, υπερηφανεύονταν πως «έκαναν την Μεταπολίτευση στην Ελλάδα» και δεν πέρασαν ποτέ από Δίκη. Όπως και δεν έγινε καμία Δίκη για τα γεγονότα του 1974 στην Κύπρο, ενώ ο ¨Φάκελος της Κύπρου¨ ποτέ δεν άνοιξε ουσιαστικά.
Το βέβαιο όμως είναι ότι οι πιλότοι των  Φάντομ F-4Eαπό την Ανδραβίδα πιστεύοντας ότι οι Προϊστάμενοι τους ήσαν πατριώτες(πού να φανταστούν τότε οι νέοι αυτοί Έλληνες Αεροπόροι το μέγεθος της Προδοσίας!) δεν κινήθηκαν αυτοβούλως για να δώσουν ένα μεγάλο μάθημα στην Τουρκική εισβολή και να έγραφαν έτσι το όνομα τους στις χρυσές σελίδες της Ελληνικής Ιστορίας.
Και έτσι, δυστυχώς, η 117 Πτέρυγα Μάχης της Ανδραβίδας δεν μπόρεσε να σώσει την Κύπρο στις δύσκολες ημέρες του 1974….

Περισσότερες πληροφορίες-πηγές: 
 Πέτρος Αραπάκης «Το τέλος της σιωπής», Γρηγόριος Μπονάνος «Η Αλήθεια», περιοδικό ¨Πόλεμος και Ιστορία¨ τεύχος 77- Συνέντευξη Υποπτερ. ε.α. Παντελή Μήτσαινα, Ανδρέας Σταθόπουλος «Στρατηγός Δημήτριος Α. Ιωαννίδης» τόμος Β΄, Διονύσιος Καρδιανός (Σπύρος Παπαγεωργίου) «Ο Αττίλας πλήττει την Κύπρο», Ανδρέας Δενδρινός «Κύπρος 30 χρόνια ξεπουλήματος(1954-1984)», Αδαμάντιος Ανδρουτσόπουλος «Η μαρτυρία ενός Πρωθυπουργού», Μακάριος Δρουσιώτης «Η μεγάλη Ιδέα της μικρής χούντας».


Γεώργιος Διον. Κουρκούτας

Η πίστη ως στήριγμα στα γεγονότα που έρχονται - Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος

$
0
0
Ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος συνομιλεί με την Ελίτα Μιχαηλίδου στην Εκπομπή "Μαζί στο ΡΙΚ" (21/07/2015), για τη σημασία της Ορθόδοξης Χριστιανικής Πίστης για τα γεγονότα που έρχονται.


ΑΛΗΘΕΙΑΝ ΗΓΑΠΗΣΑΣ 8η εκπομπή ΑΟΡΑΤΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ - π. Ιωήλ Κωνστάνταρος

$
0
0


Αρχιμανδρίτης Ιωήλ Κωνστάνταρος
ΑΛΗΘΕΙΑΝ ΗΓΑΠΗΣΑΣ
8η εκπομπή
ΑΟΡΑΤΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ - ( ΑΓΙΟΙ ΑΓΓΕΛΟΙ)

Ο Οἰκουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαῖος, εἰς Παρισίους,

$
0
0

Ο Οἰκουμενικός Πατριάρχης κ. κ.Βαρθολομαῖος, εἰςΠαρισίους, κατόπιν προσκλήσεως τοῦ Προέδρου τῆς Γαλλικῆς Δημοκρατίας Ἐξοχ. κ. François Hollande, εἰς συνέδριον διά τήν κλιματικήν ἀλλαγήν (Sommet des consciences pour le climat).


Η ευθύνη για τη διάδοση του ευαγγελικού μηνύματος. - π. Γερασιμάγγελος Στανίτσας

$
0
0
Η ευθύνη των εκκλησιαστικών ταγών της Εκκλησίας, αλλά και του απλού λαού του Θεού, είναι μεγάλη όσον αφορά τη διάδοση του ευαγγελικού μηνύματος. Όλοι όσοι γνώρισαν το φως του ευαγγελίου και το βίωσαν οφείλουν να το μεταδώσουν και στους αγνοούντες αυτό. Θα είναι οδυνηρό για όσους γνωρίζουν το σωτήριο φως και το θέτουν κάτω της λυχνίας. Τότε είναι υπεύθυνοι για την καθυστέρηση του ευαγγελισμού των αδελφών και  προκαλεί σκανδαλισμό με ανυποψίαστες συνέπειες.

Πρωτοπρεσβύτερος Γερασιμάγγελος Στανίτσας

Η σιωπή είναι ... - Όσιος Εφραίμ Σύρος

$
0
0

Η σιωπή είναι 
για τον νέο 
ότι το χαλινάρι 
για το άλογο.

Όσιος Εφραίμ Σύρος

Πάντα στις κρίσεις να βάζετε ένα ερωτηματικό.

$
0
0

Είπε γέρων μοναχός:

Πάντα στις κρίσεις 
να βάζετε ένα ερωτηματικό. 
Δεν ξέρουμε 
τι μπορεί να συμβαίνει. 

H άγνοια της ευαγγελικής διδασκαλίας - Γέρων Ιωσήφ Βατοπαιδινός

$
0
0
 H άγνοια της ευαγγελικής διδασκαλίας επιτρέπει την επίδραση του παραλόγου και απομακρύνει τη θεία Χάρη.  Eπειδή ο άνθρωπος δεν έχει γνώση του Θεού και άρα δεν έφτασε ακόμη στο φωτισμό, πλανάται στις κρίσεις του.  Aπ  εδώ αρχίζει το δικαίωμα του «γιατί;», του «άν» και του «μήπως;» και ξεκινά η κατάκριση, η αντίσταση, η απείθεια, το μίσος και γενικά η κακία.

Γέρων Ιωσήφ Βατοπαιδινός

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ 22-07-2015

$
0
0

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ

          Κατά τά ἀνακοινωθένταπρό διημέρου, ἡ Α. Θ. Παναγιότης ὁ Οἰκουμενικός Πατριάρχης, τήν Δευτέραν, 20ήν τ.μ., ἀφίχθη εἰς Παρισίους, ὑπαντηθείς ἐν τῷ ἀεροδρομίῳ ὑπό τοῦ οἰκείου Ποιμενάρχου Σεβ. Μητροπολίτου Γαλλίας κ. Ἐμμανουήλ, τῆς Ἐξοχ. Πρέσβεως τῆς Ἑλλάδος καί τοῦ Συμβούλου τῆς Τουρκικῆς Πρεσβείας. 
          Ἐγκατασταθείς ἐν τῷ ξενοδοχείῳ Raphael, ἐδέχθη εἰς συνεργασίαν τόν Πανιερ. Ἀρχιεπίσκοπον Τελμησσοῦ κ. Ἰώβ, Ἔξαρχον τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου διά τάς ἐν Δυτικῇ Εὐρώπῃ ὀρθοδόξους παροικίας ρωσσικῆς παραδόσεως, παρόντος καί τοῦ Μητροπολίτου Γαλλίας, ἀκολούθως δέ, ὡς προανηγγέλθη, παρεκάθησεν εἰς ἐπίσημον δεῖπνον παρατεθένὑπό τοῦ Ἐξοχ. κ. François Hollande, Προέδρου τῆς Δημοκρατίας.

          Τήν πρωΐαν τῆς Τρίτης, 21ης τ. μ., ἤρχισαν αἱ ἐργασίαι τοῦ Συνεδρίου διά τήν κλιματικήν ἀλλαγήν, κατά τήν διάρκειαν τῶν ὁποίων ὡμίλησαν οἱ Ἐξοχ. Jean - Paul Delevoye, Πρόεδρος τοῦ Οἰκονομικοῦ, Κοινωνικοῦ καί Περιβαλλοντικοῦ Συμβουλίου τῆς Γαλλίας, Kofi Annan, πρ. Γεν. Γραμματεύς τοῦ Ο.Η.Ε., Michael Higgins, Πρόεδρος τῆς Ἰρλανδίας, ἡ Α. Ὑψηλότης ὁ Πρίγκηψ Ἀλβέρτοςτοῦ Monaco, ὁ Ἐξοχ. κ.François Hollande, Πρόεδρος τῆς Γαλλικῆς Δημοκρατίας, ἡ Α. Θ. Παναγιότης ὁ Πατριάρχης ἡμῶν, ὁ Σεβ. Καρδινάλιος Turkson, Πρόεδρος τοῦ Ποντιφηκοῦ Συμβουλίου «Δικαιοσύνη καί Εἰρήνη»,  ἡ Ἐξοχ. κ.Εἰρήνη Bokova, Γεν. Διευθύντρια τῆς UNESCO, ὁ Ἐξοχ. κ. Laurent Fabius, Ὑπουργός Ἐξωτερικῶν καί Διεθνοῦς Ἀναπτύξεως, ἡ Ἐξοχ. κ. Ségolène Royal, Ὑπουργός Οἰκολογίας, Ἀειφόρου Ἀναπτύξεως καί Ἐνεργείας, ὁ Ἐξοχ. κ.Nicolas Hulot, εἰδικός ἀπεσταλμένος τοῦ Προέδρου τῆς Δημοκρατίας διά τήν προστασίαν τοῦ πλανήτου, κ. ἄ. .
          Ὁ κ. Janos Pasztorἀνέγνωσε Μήνυμα πρός τό Συνέδριον τοῦ Ἐξοχ. κ. Γενικοῦ Γραμματέως τοῦ Ο.Η.Ε. .
          Τήν μεσημβρίαν τῆς Τρίτης ἡ Α. Θ. Παναγιότης καί οἱ συνοδοί Αὐτῆς παρεκάθησαν εἰς γεῦμα παρατεθέν ὑπό τοῦ Πρέσβεως τῆς Τουρκίας Ἐξοχ. κ.Hakkı Akil,παρόντος καί τοῦ παρεπιδημοῦντος Πρέσβεως ἐν Ἀθήναις Ἐξοχ. κ.Kerim Uras, ἐνῶ τό ἑσπέρας τῆς ἰδίας τόν Πατριάρχην ἐτίμησε δι᾽ ἐπισήμου δείπνου ἡ Ἐξοχ. κ. Μαρία Θεοφίλη, Πρέσβυς τῆς Ἑλλάδος ἐν Παρισίοις. Κατ᾽ ἀμφότερα τά γεύματα ἀντηλλάγησαν προπόσεις μεταξύ τῶν ἀμφιτρυόνων καί τοῦ τιμωμένου.
          Ὁ Ἐξοχ. κ. Hollandeἰδιαιτέρως ἐτίμησεν ἐν τοῖς πλαισίοις τοῦ Συνεδρίου τόν Παναγιώτατον Οἰκουμενικόν Πατριάρχην καί τόν ηὐχαρίστησε διά τήν συμμετοχήν του,Οὗτος δέ ἐξέφρασε τάς εὐχαριστίας του πρός τόν κ. Πρόεδρον διά τήν πρόσκλησίν του τόσον τόν παρελθόντα Φεβρουάριον νά τόν συνοδεύσῃ εἰς τάς Φιλιππίνας ὅσον καί εἰς τό παρόν Συνέδριον.
         Ἐπίσης, ἡ Α. Θ. Παναγιότης ἐπωφελήθη τῆς εὐκαιρίας διά νά εὐχαριστήσῃ θερμῶς τήν Α. Ἐξοχότητα διά τήν πολύτιμον ὑποστήριξιν αὐτῆς πρός τήν Ἑλλάδα κατά  τάς προσφάτους δυσκόλους διαπραγματεύσεις αὐτῆς μετά τῶν Εὐρωπαίων ἑταίρων της.
          Ἡ Α. Θ. Παναγιότης ὁ Πατριάρχης ἐπέστρεψεν εἰς τήν Πόλιν τό ἀπόγευμα τῆς Τετάρτης, 22ας τ. μ., ὑπαντηθείς ἐν τῷ ἀεροδρομίῳ ὑπό τοῦ καί προπέμψαντος Αὐτόν τήν Δευτέραν Πατριαρχικοῦ Ἐπιτρόπου Σεβ. Μητροπολίτου Μυριοφύτου καί Περιστάσεως κ. Εἰρηναίουκαί τοῦ Ἐντιμ. κ.Εὐαγγέλου Σέκερη, Γεν. Προξένου ἐν τῇ Πόλει.

Ἐν τοῖς Πατριαρχείοις, τῇ 22ᾳ Ἰουλίου 2015.
Ἐκ τῆς Ἀρχιγραμματείας τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου.

Article 2

Αγρυπνία επί τη μνήμη της οσίας μητρός ημών Ειρήνης της Χρυσοβαλάντου

$
0
0
ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΠΑΤΡΩΝ
ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ 
ΛΑΓΓΟΥΡΑ

ΑΓΡΥΠΝΙΑ

Την Δευτέρα το βράδυ 27 Ιουλίου 2015, θα τελεσθεί αγρυπνία επί τη μνήμη της οσίας μητρός ημών Ειρήνης της Χρυσοβαλάντου  (28-7).
Ώρα:  9:30-1 το πρωί
Viewing all 44893 articles
Browse latest View live